Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Na vašem soukromí nám záleží

My, Městská část Praha 3, IČO 00063517, používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. pro zlepšení kvality našich webových stránek a jejich obsahu. Kliknutím na tlačítko „Povolit vše“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu.

Přeskočit na hlavní obsah

Zaměřujeme se na odrůdy s výraznou chutí

Čerstvé jahody vozí na Jiřák z Kunratic Jana Jakoubková spolu s manželem Michalem. V sezóně je tu zastihnete od středy do soboty.

Historie naší společnosti sahá do roku 1959, kdy v Kunraticích začal pěstovat velkoplodý jahodník Václav Jakoubek starší. V roce 1993 po rozpadu místního zemědělského družstva prošel podnik modernizací, o patnáct let později se ho pak ujal můj manžel Michal Jakoubek, jemuž na 26 hektarech půdy pomáhám i já. Vedle toho se starám o propagaci a naše zaměstnance. Na poli ležícím na průhonické kamenité pánvi pěstujeme několik odrůd jahodníků, například Koronu, Elsantu, Darselectu a Sonátu Rumbu. Zkoušíme i nové druhy, především ty s výraznou aromatickou chutí, i kdyby byly menší nebo vzhledem ne úplně atraktivní. Jahody sbíráme každý den od rozednění, abychom je už na sedmou měli navážené. Na stánky je tak vezeme čerstvě utržené. Tím docilujeme vynikající chuti a plné zralosti. Na rozdíl od loňska, kdy byly mimořádně brzy, letošní chladný duben a květen naznačily pozdější začátek sklizně, pravděpodobně ve druhém týdnu v červnu. To znamená, že jahody budou i v první polovině července, v menším množství možná i později. Každou středu, čtvrtek, pátek a sobotu je prodáváme na farmářských trzích na Jiřáku, vedle toho najdete náš stánek taky na Kubánském náměstí nebo u kunratického kostela sv. Jakuba.

TIP PRO VÁS

Vyzkoušejte jahodový koktejl ze sladkého nebo kysaného mléka s malým množstvím vanilkového cukru nebo čekankového sirupu. Naše jahody vám budou chutnat i jen tak s poctivou šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Zkuste je pokrájet na čtvrtky a lehce do nich párkrát zatlačit vidličkou, aby pustily šťávu. Pak už je stačí ozdobit šlehačkou a dobrota je na světě.

Sdílet:

Jana Jakoubková

08. 06. 2023

Výpis všech článků

Další gastronom

PHOTO-2023-05-13-17-04-35dd

Vyzkoušejte grilované kohoutí maso

18. 07. 2023
zazvor

Pro zázvor nemusíte běžet k Táboru

30. 11. 2023
328246943 863721061405896 6857155626639331046 n

Sladká cesta vás zavede do Koněvovy ulice  

21. 03. 2023
Login