Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje aktuální technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Aktualizovat

Na vašem soukromí nám záleží

My, Městská část Praha 3, IČO 00063517, používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. pro zlepšení kvality našich webových stránek a jejich obsahu. Kliknutím na tlačítko „Povolit vše“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu.

Přeskočit na hlavní obsah

Dlouhá pouť od Góvindy k Balarámě

Jádro vegetariánské restaurace v Orlické ulici tvoří Lomančita Dás (Luboš Trkovský) a Kášya Dás (Henrich Horváth). Kuchařské zkušenosti sbírali po celém světě.

Balaráma vznikla v říjnu 2002 v reakci na potřebu otevřít Hare Krišna vegetariánskou restauraci. Při povodních byly totiž zaplaveny obě pražské Góvindy. My jsme tehdy vedli zhruba třetím rokem tu v Soukenické ulici. Hned po povodních jsme ji předali kolegům z hnutí a otevřeli vlastní podnik na Vinohradech.

Naše vegetariánsky orientovaná kariéra v gastru začala ale mnohem dřív. Lomančita pomáhal na začátku 90. let s chodem restaurace Govinda's ve Stockolmu. Já jsem od roku 1990 až donedávna stážoval na všech světových stranách. Pracoval jsem v už zmíněných restauracích ve Stockholmu a v Soukenické, taky v Dublinu, Londýně, Mnichově, mám za sebou i řadu let vaření přímo u zdroje v Indii.

Za těch víc než dvacet let jsme nespočetněkrát připravili catering na festivaly, třináctkrát jsme dělali raut pro Českého lva a vařili třeba i pro děti na letních táborech. Když se to sečte, obsloužili a nakrmili jsme asi dva miliony hladových krků, přímo v Balarámě pak přes 600 000 lidí. A rádi uvítáme i vás. Nabízíme menu různé velikosti, jehož součástí jsou rýže, salát, sabjí, dhal, čatní a nápoj. Jestli máte rádi smažené, jsou k mání kofty nebo samosy. Ochutnat můžete naše čaje a řadu sladkostí včetně makových rohlíků nebo medovníku. Nezklameme ani vegany. Otevřeno máme každý všední den od 11.00 do 20.00 a jídlo si můžete taky odnést s sebou. 

TIP PRO VÁS 

Chcete se vyhnout kravskému mléku? Skvělou alternativou je to kokosové, jen se musí správně použít. Třeba na zahuštění se hodí tučné kokosové mléko z plechovky. Perfektně nahradí smetanu v kari, omáčkách nebo hustých krémech. Stačí ho přidat ke konci vaření. Hlavně nevařte příliš dlouho, aby se nesrazilo. 

Sdílet:

Kášya Dás

17. 04. 2025

Login