Matěj Šůcha z pivovaru Matuška
Pivovar Matuška z malé obce Broumy v okrese Beroun doputoval letos až na žižkovské pivobraní, kterého se zúčastnil vůbec poprvé. Matěj Šůcha, majitel pivovaru prozradil, jaký je to pocit být na děleném prvním místě spolu s pivovarem Malý Janek.
Zvítězili jste na letošním 10. ročníku Žižkovského pivobraní, byli jste tu se svým pivovarem již dříve nebo to pro vás byla premiéra a jaký jste měli z pivobraní pocit?
Letos jsme byli na pivobraní poprvé a musím říct, že se nám tam moc líbilo. Bylo neuvěřitelné, kolik lidí si na akci našlo cestu. Všichni byli moc milí a ochotní, celá akce probíhala bezproblémově. Určitě se rádi zúčastníme i příštích ročníků.
Umístili jste se na prvním místě spolu s pivovarem Malý Janek z Jenic díky stejnému počtu hlasů od návštěvníků pivobraní, co to pro vás znamená, je to pro vás do budoucna například určitou motivací udržet si kvalitu?
Jsme moc rádi, že pro nás návštěvníci pivobraní hlasovali. Umístit se na děleném prvním místě v takovém počtu pivovarů je pro nás určitě úspěch a pozitivní zpětná vazba, že to děláme dobře. Držet stálou úroveň kvality našich piv je jedním z našich nejdůležitějších cílů.
Jaká je historie vašeho pivovaru a co nabízíte?
Pivovar Matuška byl založen v roce 2009 Martinem Matuškou a jeho synem Adamem v objektu, který využívali jako chalupu. Za 14 let své existence se pivovar značně rozrostl, dnes zaměstnává 15 lidí a ročně se zde uvaří na 700 tisíc litrů piva. Nabídka piv je velmi obsáhlá, během roku se v pivovaru uvaří kolem 30 druhů piv od klasické Desítky přes piva stylu IPA po kyselá piva s ovocem. U pivovaru je pak pivní obchod, kde je možné zakoupit lahvové pivo, merch a dát si čepované pivo.
Jakým způsobem pivo vaříte, máte nějaké specifické postupy?
Pivo vaříme řemeslným způsobem bez filtrace a bez pasterizace. Převážnou většinu našich piv vaříme dekokcí. Do většiny piv používáme české slady, na spodně kvašená piva pak i české chmely a na svrchně kvašená piva chmely z USA, Austrálie, Nového Zélandu a dalších zemí.
Mohou na váš pivovar lidé narazit i na nějakých dalších festivalech v Praze a případně kde?
V pátek 16. a v sobotu 17. června na nás mohou lidé narazit na festivalu Pivo na Náplavce 2023, v sobotu 15. července na Craftbeer festivalu v Poděbradech a 9.9. na festivalu minipivovarů na dejvickém Kulaťáku.
Kde všude si mohou lidé koupit vaše pivo a co například chystáte přes léto?
Na naše čepované pivo mohou lidé zajít přímo v pivovaru, kde máme malý výčep, pak také do Automatu Matuška na Hradčanské, do Dvou kohoutů v Karlíně, do Kovadliny u lázní na Letné, do baru Chýše a do mnoha dalších podniků, jejichž výčet je k dispozici na stránkách pivovarmatuska.cz. Lahvová piva je pak možné objednat na našem e-shopu shop.pivovarmatuska.cz nebo zakoupit například v Beer Shopu v Karlíně, v Automatu Matuška, v pivotéce Base Camp, Prima Wine Shop, ve všech pražských Makrech a Kauflandech, v Albertech na Praze 4, 5 a 6 a dalších.