svatba - cizinci SR

28.08.2012

Dobrý deň. Plánujeme sa s priatelom vziat,obaja sme slovaci,v Prahe zijeme a pracujeme uz vyse 3 rokov.Na vasich strankach som sa dočítala,že okrem obcianskeho preukazu a rodneho listu musime koli tomu ze sme cudzinci dolozit aj Vysvedcenie o pravnej sposobilosti uzatvorit manzelstvo a zaplatit spravny poplatok 3000 kc. Mozete mi poradit kde sa k tomu vysvedceniu dostaneme a akym sposobom?.Je este nieco ine nutne dokladovat? Sobaš by sme chceli 19.10.2012 a bola by som rada keby bolo vsetko naporiadku a bez zbytocnych stresov. Za Vašu odpoveď Vám vopred dakujem. S pozdravom

Dobrý den,
s účinností od 1.2.2006  Slovenská republika nevydává vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství, neboť nemají tento institut v zákoně upraven. Budou však předkládat: doklad o státním občanství Slovenské republiky, potvrzení o trvalém pobytu (mají-li tento údaj v občanském průkaze pak  není třeba předkládat potvrzení), údaj o osobním stavu. Dále nepředkládají potvrzení vydané Policií České republiky o oprávněnosti pobytu na území České republiky, neboť se jedná o občany Evropské unie. Matriční úřad bude po provedeném správním řízení vydávat správní rozhodnutí o prominutí dokladu, tj. vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství.

S pozdravem
Marie Soukupová, (vedoucí matričního odboru)


Odpověď…

Dobrý deň. Plánujeme sa s priatelom vziat,obaja sme slovaci,v Prahe zijeme a pracujeme uz vyse 3 rokov.Na vasich strankach som sa dočítala,že okrem obcianskeho preukazu a rodneho listu musime koli tomu ze sme cudzinci dolozit aj Vysvedcenie o pravnej sposobilosti uzatvorit manzelstvo a zaplatit spravny poplatok 3000 kc. Mozete mi poradit kde sa k tomu vysvedceniu dostaneme a akym sposobom?.Je este nieco ine nutne dokladovat? Sobaš by sme chceli 19.10.2012 a bola by som rada keby bolo vsetko naporiadku a bez zbytocnych stresov. Za Vašu odpoveď Vám vopred dakujem. S pozdravom

Dobrý den,
s účinností od 1.2.2006  Slovenská republika nevydává vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství, neboť nemají tento institut v zákoně upraven. Budou však předkládat: doklad o státním občanství Slovenské republiky, potvrzení o trvalém pobytu (mají-li tento údaj v občanském průkaze pak  není třeba předkládat potvrzení), údaj o osobním stavu. Dále nepředkládají potvrzení vydané Policií České republiky o oprávněnosti pobytu na území České republiky, neboť se jedná o občany Evropské unie. Matriční úřad bude po provedeném správním řízení vydávat správní rozhodnutí o prominutí dokladu, tj. vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství.

S pozdravem
Marie Soukupová, (vedoucí matričního odboru)


uzavření sňatku s nezletilým

01.03.2012

Dobry den, mam dotaz ohledne vzniku manželství. Týka se to zakonu o rodine, ve kterem se pise §13 (1) Manželství nemůže uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství, může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let. Bez tohoto povolení je manželství neplatné a soud vysloví neplatnost i bez návrhu. §13 (2) K výroku o neplatnosti manželství však nedojde a takové manželství se stane platným, jestliže manžel, který byl v době uzavření manželství nezletilý, již dovršil osmnáctý rok, nebo jestliže manželka otěhotněla. ... muj dotaz je takovy, zda-li je nutno žadat o soudni povoleni, jestliže manžel překročil 18tý rok (22) a maželka má 17 let. Jestli je možno stadardně vyplnit formuláře a nemít k tomu soudní povolení. Ze znění zakona jsem to tak pochopil, ale nevim jestli správně. predem dekuji za odpoved, Preji hezky den

Dobrý den, vážený pane Mikuliku,
z citovaných §§ 13 zákona č. 94/1963 Sb., o rodině , v platném znění, vyplývá, že pokud jeden ze snoubenců ještě není zletilý, ale dovršil již 16 let, může soud ze závažných důvodů (např. těhotenství snoubenky) povolit uzavření manželství před dovršením 18 roku věku. V případě, že by z nepozornosti či jiné nedbalosti úřednice na matrice došlo omylem k uzavření manželství bez povolení soudu staršímu 16 let, který ještě nedosáhl věku 18 let, by se manželství stalo platným, jestliže by v mezidobí tento snoubenec/snoubenka zletilosti dosáhl.

Ve Vašem případě je tedy bezpodmínečně nutné, aby v souladu s výše uvedeným zákonem o rodině Vaše snoubenka požádala soud o povolení uzavřít manželství, jinak není možné v ČR právoplatně sňatek uzavřít.

Děkujeme za pochopení a přejeme Vám hezký den.
S pozdravem
Ivana Trojanová (Odbor matriční / oddělení matrik a státního občanství)


Odpověď…

Dobry den, mam dotaz ohledne vzniku manželství. Týka se to zakonu o rodine, ve kterem se pise §13 (1) Manželství nemůže uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství, může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let. Bez tohoto povolení je manželství neplatné a soud vysloví neplatnost i bez návrhu. §13 (2) K výroku o neplatnosti manželství však nedojde a takové manželství se stane platným, jestliže manžel, který byl v době uzavření manželství nezletilý, již dovršil osmnáctý rok, nebo jestliže manželka otěhotněla. ... muj dotaz je takovy, zda-li je nutno žadat o soudni povoleni, jestliže manžel překročil 18tý rok (22) a maželka má 17 let. Jestli je možno stadardně vyplnit formuláře a nemít k tomu soudní povolení. Ze znění zakona jsem to tak pochopil, ale nevim jestli správně. predem dekuji za odpoved, Preji hezky den

Dobrý den, vážený pane Mikuliku,
z citovaných §§ 13 zákona č. 94/1963 Sb., o rodině , v platném znění, vyplývá, že pokud jeden ze snoubenců ještě není zletilý, ale dovršil již 16 let, může soud ze závažných důvodů (např. těhotenství snoubenky) povolit uzavření manželství před dovršením 18 roku věku. V případě, že by z nepozornosti či jiné nedbalosti úřednice na matrice došlo omylem k uzavření manželství bez povolení soudu staršímu 16 let, který ještě nedosáhl věku 18 let, by se manželství stalo platným, jestliže by v mezidobí tento snoubenec/snoubenka zletilosti dosáhl.

Ve Vašem případě je tedy bezpodmínečně nutné, aby v souladu s výše uvedeným zákonem o rodině Vaše snoubenka požádala soud o povolení uzavřít manželství, jinak není možné v ČR právoplatně sňatek uzavřít.

Děkujeme za pochopení a přejeme Vám hezký den.
S pozdravem
Ivana Trojanová (Odbor matriční / oddělení matrik a státního občanství)


jméno dítěte

15.07.2011

Dobrý den, brzy budeme mít miminko, nejsme s přítelem oddaní, ale přesto bych chtěla, aby se mimčo jmenovalo po otcovi. Musím jít na matriku mého bydliště? nebo je to jedno? a co vše k tomu budu potřebovat? Velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den,
určení otcovství je možné provést na jakékoli matrice. Provádí se návštěvou rodičů buď ještě nenarozeného nebo narozeného dítěte a to sepsáním "souhlasného prohlášení o otcovství". Jestliže je otcem dítěte cizinec, který neovládá český jazyk, je potřeba účasti soudního tlumočníka.
Doklady potřebné k sepsání "souhlasného prohlášení o otcovství":

  • rodné listy rodičů (originál, nebo ověřená fotokopie)

  • platné občanské průkazy

  • těhotenský průkaz matky

  • v případě rozvodu manželství matky rozvodový rozsudek s doložkou o nabytí právní moci rozvodu

  • v případě, že matka ovdověla, úmrtní list manžela.

Správní poplatek se nevybírá.

S pozdravem
Monika Otmarová (Odbor vnějších vztahů)


Odpověď…

Dobrý den, brzy budeme mít miminko, nejsme s přítelem oddaní, ale přesto bych chtěla, aby se mimčo jmenovalo po otcovi. Musím jít na matriku mého bydliště? nebo je to jedno? a co vše k tomu budu potřebovat? Velmi děkuji za odpověď.

Dobrý den,
určení otcovství je možné provést na jakékoli matrice. Provádí se návštěvou rodičů buď ještě nenarozeného nebo narozeného dítěte a to sepsáním "souhlasného prohlášení o otcovství". Jestliže je otcem dítěte cizinec, který neovládá český jazyk, je potřeba účasti soudního tlumočníka.
Doklady potřebné k sepsání "souhlasného prohlášení o otcovství":

  • rodné listy rodičů (originál, nebo ověřená fotokopie)

  • platné občanské průkazy

  • těhotenský průkaz matky

  • v případě rozvodu manželství matky rozvodový rozsudek s doložkou o nabytí právní moci rozvodu

  • v případě, že matka ovdověla, úmrtní list manžela.

Správní poplatek se nevybírá.

S pozdravem
Monika Otmarová (Odbor vnějších vztahů)


svatba cizinců

23.06.2011

dobrý den a pokud se jedná o svatbu s cizincem slovenské národnosti? kolik činní poplatek?

Dobrý den,
pokud se týká uzavření sňatku s cizincem, či mezi cizinci na jakékoliv matrice v České republice, platí následující:

  • Pokud cizinec má trvalý pobyt na území ČR je sňatek  zdarma.

  • Nemá-li jej, pak platí 2000 Kč.

  • Pokud jsou oba partneři cizinci bez trvalého pobytu platí 3000 Kč , pokud trvalý pobyt mají  - sňatek je zdarma.

S pozdravem
Michaela Púčiková (Odbor vnějších vztahů)


Odpověď…

dobrý den a pokud se jedná o svatbu s cizincem slovenské národnosti? kolik činní poplatek?

Dobrý den,
pokud se týká uzavření sňatku s cizincem, či mezi cizinci na jakékoliv matrice v České republice, platí následující:

  • Pokud cizinec má trvalý pobyt na území ČR je sňatek  zdarma.

  • Nemá-li jej, pak platí 2000 Kč.

  • Pokud jsou oba partneři cizinci bez trvalého pobytu platí 3000 Kč , pokud trvalý pobyt mají  - sňatek je zdarma.

S pozdravem
Michaela Púčiková (Odbor vnějších vztahů)


Registrované partnerství

17.01.2011

Dobry den pani Soukupova, Rada bych si nechala vyhotovit vysvědčení o právní způsobilosti o právní způsobilosti ke vstupu do registrovaného partnerství. Chtela bych se Vas zeptat, co k tomu potrebuji a jak dlouho trva doba vydani a platnosti tohoto dokumentu. Je mozne si tento dokument nechat vyhotovit na pockani? Ptam se na dobu vyhotoveni proto, protoze jsem obcanem CR, ale zijicim mimo uzemi CR. Nevim, zda je tedy rychlejsi si zazadat prez konzulat anebo se stavit osobne na matrice v CR. Velmi Vam predem dekuji za Vasi odpoved. Preji Pekny den.

Dobrý den,
k Vašemu dotazu sděluji, že "vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství" se vydává na matrice, dle místa trvalého pobytu žadatele. Aby mohl být tento doklad vydán, je třeba předložit dle osobního stavu následující doklady:

  • rodný list (originál)

  • popř. právoplatný rozsudek o rozvodu (originál)

  • popř. úmrtní list z předcházejícího manželství (originál)

  • platný občanský průkaz

Výše uvedené doklady, kromě občanského průkazu mohou být také notářsky nebo úředně ověřené.Do žádosti, kterou zde vyplníte, je třeba uvést veškeré údaje o partnerovi/ce, tzn., jméno, příjmení, datum a místo narození a údaj o trvalém pobytu.
Vysvědčení o právní způsobilosti je zpoplatněno správním poplatkem 500,- Kč a úkon provádíme, jsou-li doklady v pořádku na počkání.
S pozdravem a s přáním úspěšného dne


Odpověď…

Dobry den pani Soukupova, Rada bych si nechala vyhotovit vysvědčení o právní způsobilosti o právní způsobilosti ke vstupu do registrovaného partnerství. Chtela bych se Vas zeptat, co k tomu potrebuji a jak dlouho trva doba vydani a platnosti tohoto dokumentu. Je mozne si tento dokument nechat vyhotovit na pockani? Ptam se na dobu vyhotoveni proto, protoze jsem obcanem CR, ale zijicim mimo uzemi CR. Nevim, zda je tedy rychlejsi si zazadat prez konzulat anebo se stavit osobne na matrice v CR. Velmi Vam predem dekuji za Vasi odpoved. Preji Pekny den.

Dobrý den,
k Vašemu dotazu sděluji, že "vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství" se vydává na matrice, dle místa trvalého pobytu žadatele. Aby mohl být tento doklad vydán, je třeba předložit dle osobního stavu následující doklady:

  • rodný list (originál)

  • popř. právoplatný rozsudek o rozvodu (originál)

  • popř. úmrtní list z předcházejícího manželství (originál)

  • platný občanský průkaz

Výše uvedené doklady, kromě občanského průkazu mohou být také notářsky nebo úředně ověřené.Do žádosti, kterou zde vyplníte, je třeba uvést veškeré údaje o partnerovi/ce, tzn., jméno, příjmení, datum a místo narození a údaj o trvalém pobytu.
Vysvědčení o právní způsobilosti je zpoplatněno správním poplatkem 500,- Kč a úkon provádíme, jsou-li doklady v pořádku na počkání.
S pozdravem a s přáním úspěšného dne


Svatba cizinců na území ČR

23.10.2009

Dobry den, mam pratele,oba cizinci bez trvaleho pobytu v CR a chteli by byt oddani na uzemi CR. Muz ma Holandsky pas,zena ma Marokansky pas. Jake doklady jsou nutne v jejich pripade pro uzavreni snatku?

Dobrý den,

Doklady, které je třeba předložit ke sňatku s cizincem:

rodný list, doklad o státním občanství (cestovní pas), doklad o právní způsobilosti k uzavření manželství (vydá příslušný úřad státu, jehož je žadatel/ka občanem), potvrzení o osobním stavu a bydlišti, vdovec nebo vdova předloží úmrtní list zemřelého manžela/ky, rozvedený nebo rozvedená předloží pravomocný rozsudek o rozvodu. Všechny doklady musí být přeloženy úředním překladatelem do českého jazyka. Se státy, s nimiž není uzavřena mezistátní dohoda, je nutno všechny doklady superlegalizovat na ZÚ ČR v příslušném státě, nebo je nutno tyto doklady ověřit apostillní doložkou státu, který doklad vydal. Dále musí být matrice předloženo potvrzení o oprávněnosti pobytu na území ČR, vydané Policií ČR, které však nesmí být ke dni uzavření manželství starší 7 pracovních dnů.

S pozdravem Monika Otmarová (odd. vnějších vztahů a komunikace).


Odpověď…

Dobry den, mam pratele,oba cizinci bez trvaleho pobytu v CR a chteli by byt oddani na uzemi CR. Muz ma Holandsky pas,zena ma Marokansky pas. Jake doklady jsou nutne v jejich pripade pro uzavreni snatku?

Dobrý den,

Doklady, které je třeba předložit ke sňatku s cizincem:

rodný list, doklad o státním občanství (cestovní pas), doklad o právní způsobilosti k uzavření manželství (vydá příslušný úřad státu, jehož je žadatel/ka občanem), potvrzení o osobním stavu a bydlišti, vdovec nebo vdova předloží úmrtní list zemřelého manžela/ky, rozvedený nebo rozvedená předloží pravomocný rozsudek o rozvodu. Všechny doklady musí být přeloženy úředním překladatelem do českého jazyka. Se státy, s nimiž není uzavřena mezistátní dohoda, je nutno všechny doklady superlegalizovat na ZÚ ČR v příslušném státě, nebo je nutno tyto doklady ověřit apostillní doložkou státu, který doklad vydal. Dále musí být matrice předloženo potvrzení o oprávněnosti pobytu na území ČR, vydané Policií ČR, které však nesmí být ke dni uzavření manželství starší 7 pracovních dnů.

S pozdravem Monika Otmarová (odd. vnějších vztahů a komunikace).


Svatba cizinců na území ČR

30.03.2009

Chcel by som sa vas opytat som Slovak zijuci a pracujuci v Prahe 4 roky nemam tu este trvaly pobyt a chcel by som sa zosobasit na vasej radnici s mojou priatelkou ktora je z Ukrajiny ma tu dlhodoby pobyt a chceme sa opytat ake papiere by sme k tomu potrebovali.

Dobrý den,

k uzavření cizinců na území České republiky jsou dle zákona 301/2000 Sb., o matrikách v platném znění je povinností  předložení níže uvedených dokladů:

-          rodný list přeložený do českého jazyka

-          v případě rozvodu právoplatný  rozvodový rozsudek

-          potvrzení o rodinném  stavu a trvalém pobytu a potvrzení o stáním občanství

-          vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství

-          vyplněný “Dotazník k uzavření manželství“

-          předložení Cestovních dokladů a Průkazu o povolení k pobytu pro cizince.


Upozorňujeme, že všechny doklady vydané ukrajinské občance, musí být přeloženy do českého jazyka soudním překladatelem.Co se týče občana Slovenské republiky, slovenské úřady nevydávají „Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství“, ale podle místa trvalého pobytu vydají potvrzení o trvalém pobytu a rodinném stavu. Veškeré informace získáte na webových stránkách www.praha3.cz.


Odpověď…

Chcel by som sa vas opytat som Slovak zijuci a pracujuci v Prahe 4 roky nemam tu este trvaly pobyt a chcel by som sa zosobasit na vasej radnici s mojou priatelkou ktora je z Ukrajiny ma tu dlhodoby pobyt a chceme sa opytat ake papiere by sme k tomu potrebovali.

Dobrý den,

k uzavření cizinců na území České republiky jsou dle zákona 301/2000 Sb., o matrikách v platném znění je povinností  předložení níže uvedených dokladů:

-          rodný list přeložený do českého jazyka

-          v případě rozvodu právoplatný  rozvodový rozsudek

-          potvrzení o rodinném  stavu a trvalém pobytu a potvrzení o stáním občanství

-          vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství

-          vyplněný “Dotazník k uzavření manželství“

-          předložení Cestovních dokladů a Průkazu o povolení k pobytu pro cizince.


Upozorňujeme, že všechny doklady vydané ukrajinské občance, musí být přeloženy do českého jazyka soudním překladatelem.Co se týče občana Slovenské republiky, slovenské úřady nevydávají „Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství“, ale podle místa trvalého pobytu vydají potvrzení o trvalém pobytu a rodinném stavu. Veškeré informace získáte na webových stránkách www.praha3.cz.


Vítání občánků

30.03.2009

Ráda bych se zeptala, zda se na Praze 3 pořádá "Vítání občánků", event. kde můžeme najít bližší informace.

„Vítání občánků“ zajišťuje oddělení pro kulturu, paní Marta Valentová tel. 222 116 349, e-mail: martav@praha3.cz


Odpověď…

Ráda bych se zeptala, zda se na Praze 3 pořádá "Vítání občánků", event. kde můžeme najít bližší informace.

„Vítání občánků“ zajišťuje oddělení pro kulturu, paní Marta Valentová tel. 222 116 349, e-mail: martav@praha3.cz


Změna příjmení dítěte nemající trvalý pobyt v ČR

30.03.2009

Chtěla bych požádat o změnu příjmení své dcery. Dcera se narodila v zahraničí (Lucembursko), a není tudíž v ČR hlášena k trvalému pobytu. Já sama mám trvalé bydliště na Praze 3. Zajímalo by mě, jestli žádost o změnu dceřina příjmení vyřizujete vy na základě mého trvalého pobytu na Praze 3, nebo zda se mám obrátit na jiný úřad, připadně na jaký?

Se žádostí o změnu příjmení se obraťte prosím na Odbor matriční ÚMČ Praha 3

Adresa odboru: Havlíčkovo náměstí 9
Vedoucí odboru: Marie Soukupová
Tel.: 222 116 233
Fax: 222 116 257
E-mail: maries@praha3.cz

Návštěvní hodiny:
Oddělení matrik a státního občanství:
pondělí a středa 8.00 hod. - 18.00 hod.

 

Změny jména a příjmení:
Doklady, které žadatel předloží ke své žádosti o změnu jména nebo příjmení:

·                                 rodný list žadatele (originál)

·                                 oddací list v případě, že je nebo byl oddán (originál)

·                                 platný občanský průkaz

·                                 další doklady podle povahy žádosti


Odpověď…

Chtěla bych požádat o změnu příjmení své dcery. Dcera se narodila v zahraničí (Lucembursko), a není tudíž v ČR hlášena k trvalému pobytu. Já sama mám trvalé bydliště na Praze 3. Zajímalo by mě, jestli žádost o změnu dceřina příjmení vyřizujete vy na základě mého trvalého pobytu na Praze 3, nebo zda se mám obrátit na jiný úřad, připadně na jaký?

Se žádostí o změnu příjmení se obraťte prosím na Odbor matriční ÚMČ Praha 3

Adresa odboru: Havlíčkovo náměstí 9
Vedoucí odboru: Marie Soukupová
Tel.: 222 116 233
Fax: 222 116 257
E-mail: maries@praha3.cz

Návštěvní hodiny:
Oddělení matrik a státního občanství:
pondělí a středa 8.00 hod. - 18.00 hod.

 

Změny jména a příjmení:
Doklady, které žadatel předloží ke své žádosti o změnu jména nebo příjmení:

·                                 rodný list žadatele (originál)

·                                 oddací list v případě, že je nebo byl oddán (originál)

·                                 platný občanský průkaz

·                                 další doklady podle povahy žádosti