Svatomartinské slavnosti lákají na husí pečínku a mladé víno

Na náměstí Jiřího z Poděbrad zavoní v sobotu 9. listopadu dozlatova vypečená husa, kterou návštěvníci mohou zapít mladým Svatomartinským vínem.

IMG_1418Tradiční Svatomartinské slavnosti na Jiřáku lákají na propečenou husu s knedlíky a se zelím a samozřejmě i na mladé svatomartinské víno, které představí více než 20 českých a moravských vinařství.

Farmářské tržiště bude otevřeno od 10 do 19 hodin a ve stáncích budou k dostání husí speciality s knedlíkem, kaldoun (vývar z drůbežích drobů) nebo foie gras (husí játra). K poslechu zahraje živá hudba, připravený je i program pro děti.45814966_2160361583994878_9174833065254453248_o

Svatomartinská vína jsou první vína z podzimního sběru. Na trh bývají uvedena již několik týdnů po sklizni a jsou určena k rychlému spotřebování. Sami vinaři doporučují, aby bylo víno vypito do jara. Ani poté mu ale zkažení nehrozí, jen ztrácí na svěžesti. Oslavy spojené s otevíráním mladých vín pocházejí již z dob císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy.

Svátek svatého Martina byl v minulosti brán jako uzávěrka ročního hospodářského cyklu a poslední příležitost k hodokvasu a veselici. Přinášel tedy i výplaty zaměstnancům a současně povinnost vyrovnání různých daní, desátků a dalších poplatků. Ty byly místo peněz často řešeny naturáliemi a husa tak mnohdy sloužila jako „platidlo“ už jen proto, že přes nastávající krušnou zimu by pro hospodáře znamenala hladový krk navíc. Souhrn všech těchto okolností vedl k tomu, že právě v tento den se husa stala hlavní protagonistkou oslav.

svatomartinské 2019 - leták