svatba - cizinci SR

Dobrý deň. Plánujeme sa s priatelom vziat,obaja sme slovaci,v Prahe zijeme a pracujeme uz vyse 3 rokov.Na vasich strankach som sa dočítala,že okrem obcianskeho preukazu a rodneho listu musime koli tomu ze sme cudzinci dolozit aj Vysvedcenie o pravnej sposobilosti uzatvorit manzelstvo a zaplatit spravny poplatok 3000 kc. Mozete mi poradit kde sa k tomu vysvedceniu dostaneme a akym sposobom?.Je este nieco ine nutne dokladovat? Sobaš by sme chceli 19.10.2012 a bola by som rada keby bolo vsetko naporiadku a bez zbytocnych stresov. Za Vašu odpoveď Vám vopred dakujem. S pozdravom

Dobrý den,
s účinností od 1.2.2006  Slovenská republika nevydává vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství, neboť nemají tento institut v zákoně upraven. Budou však předkládat: doklad o státním občanství Slovenské republiky, potvrzení o trvalém pobytu (mají-li tento údaj v občanském průkaze pak  není třeba předkládat potvrzení), údaj o osobním stavu. Dále nepředkládají potvrzení vydané Policií České republiky o oprávněnosti pobytu na území České republiky, neboť se jedná o občany Evropské unie. Matriční úřad bude po provedeném správním řízení vydávat správní rozhodnutí o prominutí dokladu, tj. vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství.

S pozdravem
Marie Soukupová, (vedoucí matričního odboru)