Starostka Vladislava Hujová zve na adventní koncert Václava Hudečka a rybí polévku

Již tradičně se v době adventu koná vánoční koncert předních osobností vážné hudby a rozdává se rybí polévka na náměstí Jiřího z Poděbrad. Obě události se letos uskuteční 15. a 16. prosince.

musica_lucis_praga_slider_HPV sakrálních prostorách kostela Nejsvětějšího Srdce Páně se 15. prosince rozezní tóny špičkových umělců vážné hudby.adventni_koncert_2017_vybrany_A

„Za doprovodu smyčcového souboru Musica Lucis Praga vystoupí od 20.00 hodin sólisté Václav Hudeček, Miroslav Vilímec a Markéta Stivínová, kteří představí skladby Bacha, Vivaldiho, Telemanna, Corelliho, Janáčka a Šostakoviče. Věřím, že se bude jednat o nádherný hudební zážitek,“ uvedla starostka Vladislava Hujová.

Václav Hudeček zahájil svoji příkladně strmou cestu mezi českou a mezinárodní interpretační elitu v šedesátých letech. Již ve věku patnácti let dne 12. listopadu 1967 vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra a od té chvíle začala jeho strmá kariéra houslového virtuosa. Hudečkovo sympatické vystupování a zejména styl jeho hry spojující technickou suverenitu s vervně tvořeným a emocionálně bohatým tónem a s radostí, kterou dovede nezaměnitelným způsobem přenášet do publika, okouzluje obecenstvo bez rozdílu věku. Václav Hudeček se nevěnuje jen kompozicím starých mistrů, ale rozšiřuje své repertoárové spektrum o díla XX. století (Janáček, Prokofjev) a skladby soudobých českých autorů (Kymlička, Fišer, Mácha).

Miroslav VilímecMiroslav Vilímec patří k umělcům, kteří úspěšně spojují svou práci v symfonickém orchestru s bohatou činností sólisty. Od roku 1992 působí jako koncertní mistr České filharmonie, kromě toho však vyvíjí bohatou sólistickou činnost. Hrál mnohokrát sólově s Českou filharmonií (např. koncerty Paganiniho, Saint-Saense, Lala, Mozarta atd.), vystupoval též s orchestrem FOK , Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a s mnoha dalšími. V současné době je též koncertním mistrem a sólistou orchestru Symphony Prague i komorního tělesa Harmonia Praga. Miroslav Vilímec je zaníceným objevovatelem méně uváděných skladeb.marketa2

Markéta Stivínová, dcera flétnisty, multiinstrumentalisty, skladatele Jiřího Stivína, a sestra dalších sourozenců věnujících se hudbě, je sólistkou souboru Collegium Quodlibet, orchestru Musica Lucis, orchestru Art n Romana Z. Nováka a komorního dua April, které založila 1994 spolu s kytaristou a skladatelem Tomášem Ille.

Adventní rybí polévka

IMG_0145Starostka Vladislava Hujová spolu s radními městské části Praha 3 bude 16. prosince od 11.00 hodin rozdávat na náměstí Jiřího z Poděbrad tradiční rybí polévku.IMG_0358

„Od nepaměti patří rybí polévka k našim vánočním tradicím a připomíná podstatu Vánoc, jako je láska k druhým a radost z našich bližních. Jsem ráda, že se z rybí polévky stal u nás milý obyčej, jenž zahřeje a potěší v předvánočním shonu,“  řekla starostka Vladislava Hujová.

Polévka se bude opět vařit v kuchyni ZŠ náměstí Jiřího z Poděbrad. Vyrobena bude z několika desítek kaprů, kilogramů zeleniny, hlavně mrkve, celeru a petržele. Polévka bude zahuštěna moukou a omaštěna máslem a podávat se bude jak jinak s krutónky a sekanou petrželkou.

rybi_polevka_2017_A1Recept na rybí polévku (6 porcí)

Vývar: 500 g rybích kostí, hlavy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 5 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový lístek, sůl, 2 l vody

Polévka: 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 l rybího vývaru, 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí, 1 svazek petrželky, špetka muškátového květu, pepř, sůl, 220 ml smetany

Krutony: 150 g veky, 30 g másla, sůl

Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme. Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zalijeme vývarem, zavaříme jíšku, přidáme na kostičky nakrájené maso, jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem. Veku nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle, nakonec přidáme sůl. Hotovou polévku podáváme s krutónky a sekanou petrželkou.