Seafood festival přilákal na Jiřák davy návštěvníků

Městská část Praha 3 spolu s Chorvatskéryby.cz pořádala Seafood festival na náměstí Jiřího z Poděbrad. Delikatesy z mořských plodů a ryb přilákaly v sobotu 28. března davy lidí.

257820_133352_IMG_1006.jpg

Seafood festival uvedl zástupce starostky Jan Materna, který připomněl, že Praha 3 pokračuje v konání zajímavých gastronomických akcí, které mají za cíl kromě příjemné sousedské zábavy prezentovat různé kultury prostřednictvím jejich kuchyně. A takový byl přesně i rybí festival.

258269_133405_IMG_1096.jpg

V poloslunečném předvelikonočním počasí zaplnili náměstí nadšenci středomořské gastronomie, kteří si nenechali ujít nevšední nabídku mořských plodů. Na trhu byly k dostání rybí mořské speciality, jako sardinky, makrely, ančovičky, tuňák, hejky, pražmy, vlky, parmice, ďase, kambaly. Nechyběly ani chobotnice, olihně, krevety, langustinky nebo mušle, které s gustem pojídali přítomní za poslechu chorvatské kapely Feral.

Během festivalu mohli návštěvníci navštívit Informační centrum Praha 3, které sloužilo veřejnosti až do 16 hodin.

Zde několik receptů specialit, jež bylo možné ochutnat během Seafood festivalu:

Rrestaurace Rest

Recept na grilované kalamáry

Očištěné kalamáry nakrájíme na kolečka a hodíme na maximálně rozpálený gril potřený olivovým olejem, během grilování párkrát otočíme a znovu potřeme olivovým olejem. Kalamáry grilujeme než začnou "praskat" - vydávat zvuk podobný pukání popkornu. Na závěr je lehce posolíme a zakápneme citronem. Podáváme se se salátkem a pita chlebem.

Maďarská restaurace Budapešť: 

Salát z čerstvé chobotnice a pečené zeleniny 10p
Mořské plody               1,5 kg  chobotnice
Zelenina mix                0,800   papriky, cukety, lilek, karotka
Cibule                          0,200
Česnek                        0,080
Olej                              0,100 oliva
Dochucovadla              0,080 ocet balsamico
Byliny                           0,040  bazalka, petrželka
Sul                                0,020
Pepř                             0,010
Chobotnice uvaříme do měkka vychladíme a nakrájíme na úhledné kousky, na olivový olej hodíme postupně česnek, cibuli a veškerou zeleninu krájenou na kostičky či nudličky krátce podusíme zastříknuté balzamickým octem, přidáme s bylinami a kořením k chobotnicím, dáme vychladit a máme hotovo.

Tapas z mušlí slávek s guacamole a  parmazánovou tyčinkou 10p
Mořské plody       0,600 mušle slávky
Zelenina mix         0,650    0,100 papriky , 0,150 rajčata , chili papričky
Ovoce                    0, 400      avokádo
Cibule                     0,100
Česnek                   0,050
Rajčatový protlak  0,080
Víno červené       0,060
Olivový olej          0,100
Salát                      1/3 ks
Citron                    0,100
Mušle lehce  podusíme na cibulce a česneku  se zeleninou, chili , vínem a protlakem. Vyšleháme avokádo s částí olivového oleje, česneku a koření přidáme krájená rajčata vytvoříme guachamole.  Do misky, poháru dáme list salátu nastříkneme trubičkou krásně zelenou pastu guachamole a nakonec navrstvíme mušle se zeleninovou salsou, zdobíme tyčinkou s pasmasánem

1 ks Grilovaná provensálská klobáska z čerstvých ryb v domácí briošce s tuňákovou majonézou  / treska,losos,buter fish/
Ryby mořské                                           1,700  -  0,850  filé treska    0,500 losos  0,350 modrohlav
Střeva                                                       2,5 m
Houska                                                     0,250
Koření                                                      0,035 pepř, kmín
Sul                                                             0,030
Byliny                                                        0,040  bazalka, majorán, kopr, petrželka
Česnek                                                      0,080
Vejce                                                         6 ks
Smetana                                                   0,200
Majonéza                                                 0,400
Cibule                                                       0,150 červená
Zelenina mix                                           0,150  papriky mix
Ryby mořské                                           0,200  tuna v oleji
Dochucovadla                                         0,080  hořčice  fr.
Salát                                                         0,3 ks

Tresku umeleme přidáme koření, česnek, byliny, vejce, smetanu a pomletou housku, vymícháme na prát a přidáme na kostičky krájeného lososa a modrohlava znovu zamícháme a plníme do střev. Tvoříme klobásky které potom pomalu uvaříme v páře, vychladíme a potom pečeme na grilu. Majonézu spojíme s tuňákem, cibulí , barevnou paprikou, kořením, dochucovadly .

Restaurace Pasta Art:

Ravioly s lososem a růžovou omáčkou

Ve velké pánvi orestujeme česnek na olivovém oleji, přidáme rajčatové pyré a zredukujeme. Přidáme hodně smetany, sůl pepř. Vypneme vařič a přidáme čerstvý tymián. Omáčkou přelijeme uvařené ravioly a podáváme.